Reforma
Reforma
26. novembar 2021.

Narodna skupština usvojila je po hitnom postupku izmene Zakona o eksproprijaciji, o kojima nije održana javna rasprava, niti je dato obrazloženje za hitno usvajanje. Problematične izmenjene odredbe skraćuju postupak eksproprijacije i omogućavaju da se ona sprovodi i radi realizovanja (polu)privatnih komercijalnih projekata koje Vlada, neomeđena bilo kakvim zakonskim kriterijumima, proglasi za „projekte od značaja” za državu.

Poslanici nisu reagovali na apel Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji da se izmene zakona povuku jer predstavljaju „nedopustiv udar na privatnu svojinu građana, suprotno Ustavu Republike Srbije i principu pravne sigurnosti”. Da bi zakonske izmene stupile na snagu mora da ih potpiše predsednik Republike.

Izvor: https://rs.n1info.com/biznis/skupstina-srbije-usvojila-zakon-o-eksproprijaciji/, https://transparentnost.org.rs/index.php/sr/aktivnosti-2/pod-lupom/12164  Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB