Reforma
Reforma
27. decembar 2019.

Narodna skupština je usvojila Strategiju nacionalne bezbednosti i Strategiju odbrane. Nova Strategija nacionalne bezbednosti ukazuje na urušavanje demokratske civilne kontrole nad sistemom bezbednosti, kao i na državocentrični pristup bezbednosnim pretnjama. Strategijom se uvećava uloga predsednika Republike na uštrb Vlade i umanjuje kontrolna i nadzorna uloga Skupštine, nezavisnih državnih organa i pravosuđa nad sistemom nacionalne bezbednosti. Predsednik Srbije po Ustavu (čl 112) ima nadležnost da komanduje vojskom, imenuje i razrešava oficire Vojske Srbije, međutim, na osnovu akta niže pravne snage, kao što je nova Strategija nacionalne bezbednosti, stiče vanustavno ovlašćenje da usmerava celokupnu bezbednosnu i odbrambenu politiku i sve aktere u sektoru bezbednosti, što je isključiva nadležnost Vlade. Savet za nacionalnu bezbednost ostao je izvan demokratske civilne kontrole. 

Izvor: https://zarobljavanje.bezbednost.org/strategija-nacionalne-bezbednosti-jaca-ulogu-predsednika-srbije/ Reforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB