Reforma
Reforma
28. januar 2015.

Odbor za kontrolu službi bezbednosti zaključio je na 13. sednici da Vojnobezbednosna agencija nije prekršila nijedan zakon. Sednici je prisustvovao i Zaštitnik građana Saša Janković, koji je obrazlagao svoje navode o nezakonitom postupanju VBA u vezi sa incidentom na Paradi ponosa u septembru 2014, kao i u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka o stranačkim aktivnostima Srpske radikalne stranke povodom mitinga podrške Vojislavu Šešelju u novembru prošle godine. Janković je u vezi sa drugim navodom predočio i dokument čija autentičnost treba da se potvrdi. Povodom odbijanja Ministarstva odbrane i VBA da Zaštitniku građana dostave tražene podatke u postupku kontrole, Odbor je ocenio da nije u pitanju loša namera, već različito tumačenje zakona, i pozvao je ombudsmana da sprovede najavljenu nadzornu posetu VBA.

Predsednik Odbora Momir Stojanović smatra da je Zaštitnik građana svojim izjavama uznemirio javnost i naneo štetu Vojnobezbednosnoj agenciji i Ministarstvu odbrane. Sa druge strane, Janković tvrdi da je postupio u skladu sa zakonom i Ustavom kada je podneo krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije zbog incidenta tokom Parade ponosa.

Odbor je na kraju usvojio zaključke u kojima je, između ostalog, konstatovano da Zaštitnik građana nije pružio valjane dokaze za tvrdnju da je VBA nezakonito primenjivala tajnog prikupljanja podataka prema liderima sindikalnih organizacija, pojedinim stranačkim prvacima i nosiocima tužilačke i sudske funkcije. Odbor zato smatra da VBA nije nezakonito primenjivala navedene mere.

Izvor: http://www.parlament.gov.rs/13._sednica_Odbora_za_kontrolu_slu%C5%BEbi_bezbednosti.24170.941.html, https://www.blic.rs/vesti/politika/jankovic-vba-pratila-radikale/kcbe3tdReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB