Reforma
Reforma
3. mart 2010.

Potpisan je Protokol o saradnji između Državne revizorske institucije (DRI), Poverenika (za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti) i Uprave za javne nabavke. Potpisnici su se saglasili oko toga da sarađuju na aktivnostima kojima se obezbeđuje, pored ostalog, „javnost procesa planiranja i izvršenja budžeta“, „puna obaveštenost javnosti o uslovima preuzimanja finansijskih obaveza države“ kao i „zakonitost, ekonomičnost i celishodnost u pogledu raspolaganja javnim sredstvima“.

Na osnovu ovog protokola, Uprava za javne nabavke je dostavila DRI izveštaj o 56 sumnjivih javnih nabavki iz 2009, vrednih deset miliona evra. U odnosnim slučajevima ili nije bila obezbeđena konkurencija, postupak je skraćivan ili odugovlačen, ili nije postojao zakonski osnov za nabavku po hitnom postupku.

Prema rečima direktora Uprave, vrednost javnih nabavki u Srbiji je četiri milijarde evra godišnje, ali u tu cifru ne ulazi vrednost neprijavljenih nabavki. Pri tome se od rečene  četiri milijarde evra, oko milijardu potroši kroz pregovarački postupak, za koji nije postojalo opravdanje ili bi ga trebalo preispitatiReforma naslovna
Riznica
Bezbednost ned OEBS
Izradu baze podataka podržala je Misija OEBS u Srbiji, uz finansijsku pomoć Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju i Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED). Stavovi izraženi na ovim stranicama pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvaničan stav Misije OEBS u Srbiji.
Izrada: MWEB